De Fundering

2013.12.12

Stel, je moet de fundering van je gebouw modelleren, bijvoorbeeld op één van de hieronder afgebeelde manieren.  Hoe doen we dit in ArchiCAD?

   

Deze afbeeldingen heb ik van een afstudeerproject geleend. 

Hoe werkt het?

Binnen ArchiCAD zijn er verschillende gereedschappen die we hiervoor kunnen gebruiken:

  1. Wall
  2. Slab
  3. Object
  4. Beam

Deze lijst geeft ook meteen de volgorde van mijn keuzes aan.

 

Sleutelbegrippen:

  • Profile

[Options → Element Attributes → Profile Manager]

  • SEO [solid element operations]

[AC 14,16, 17: Design → Solid Element Operations…]

[AC 15: 
Design → Connect → Solid Element Operations…]

 

Voorwaarden:

  • Profile: volledige ArchiCAD versie

 


STAP VOOR STAP

De fundering modelleren.

De fundering kan met verschillende gereedschappen worden gemodelleerd:  wall [wand], slab [vloer], object, beam [balk].  Zoals je ziet zijn er keuzes genoeg!  Welk gereedschap je kiest is afhankelijk van het doel van je model, de afspraken die in het projectteam zijn gemaakt en natuurlijk ook van de ArchiCAD versie die je gebruikt.  Er zijn verschillende afwegingen, bijvoorbeeld, ga je de werkvloer ook weergeven of niet?  Moeten de funderingsbalken per sé als één element zijn gemodelleerd?  Het voordeel van een goed opgezet model is dat je het altijd eenvoudig kunt wijzigen.

Er zijn op internet genoeg video's te vinden die het maken van van de fundering goed uitleggen [zie achtergrondinformatie].    Ik presenteer een aantal verschillende mogelijkheden, waarvan sommige wat minder voor de hand liggend zijn (maar daarom niet minder toepasbaar).

Wand

Dit gereedschap geeft je 3 alternatieven:

  1. cut fill is een fill / building material
  2. cut fill is een composite
  3. cut fill is een profile [niet voor SE gebruikers]

De rechthoekige fundering van afbeelding B8 modelleer je het makkelijkst als een wand - vooral als je de werkvloer niet hoeft weer te geven.  Je kunt hem met een simpele fill of met een composite modelleren.  De composite geeft je de mogelijkheid om in één keer wijzigingen voor alle “wanden” die ermee getekend zijn door te voeren. Dit is ook mijn eigen voorkeur, tenzij het een simpel funderingsplan is - dan zou ik het met een fill doen.

De fundering van afbeelding B6 kun je met alle drie varianten maken:  het is voor de hand liggend om hiervoor een profiel te gebruiken [c.q. te maken]. Dan kun je in één keer de fundering modelleren.  Archicad SE gebruikers kunnen twee wanden op elkaar of een wand op een vloer stapelen, of een wand door middel van Solid Element Operations [SEO] vormgeven.

 

Vloer

Dit gereedschap geeft je 2 alternatieven:

  1. cut fill is een fill / building material
  2. cut fill is een composite

In het geval van afbeelding B8 zou ik een vloer gebruiken’[met composite gemaakt].  Er zijn een paar video’s die uitleggen hoe je de fundering op een makkelijke manier kunt modelleren, zie de achtergrondinformatie.

De geprofileerde fundering van afbeelding B6 kun je ook met SEO bereiken, twee vloeren op elkaar of een wand op een vloer stapelen.

De fundering van afbeelding B7 is er één die vrijwel uitsluitend met het vloergereedschap kan worden getekend, die vervolgens door middel van een SEO wordt geprofileerd.

Tips:

  • In ArchiCAD kan een vloer die als operator dient schuine kanten hebben.
  • In versie 17 kun je ook een morph de operator maken.  De sponning voor het buitenblad en de spouw wordt dan vanzelf gemaakt.
  • In ArchiCAD SE kun je een polyroof voor de operator gebruiken.  Ik heb het geprobeerd met een dak dat 0 mm dik is en heb een substraction with downwards extrusion toegepast:  het werkt uitstekend.
  • De werkvloer in het tweede voorbeeld hierboven heb ik met het dakgereedschap gemaakt.  Het was niet zo veel werk maar als je de werkvloer per séwilt weergeven kun je het zó doen.  Deze werkvloer is meteen de operator om de vloer te profileren.

Het maken van een werkvloer ging in versie 14 makkelijker dan in de volgende versies. Deze vorm krijg je meteen, het invullen van de hoogte van het schuine dakvlak is genoeg om het horizontale vlak te krijgen.  In de volgende versies maakt ArchiCAD meteen een schilddak dat tot de vorm van de werkvloer moet worden “geboetseerd”.

 

Object

In de bibliotheek zijn er betonnen balken [onder draagconstructies] beschikbaar.  De weergave in plattegrond is naar keuze: simpel of gedetailleerd.  Het enige nadeel is dat de hoeken moeten worden vormgegeven als er sprake is van een geprofileerde balk.  Ik heb geen passend hoekelement kunnen vinden.

 

Beam

Dit gereedschap geeft je ook 2 alternatieven:

  1. cut fill is een fill of building material
  2. cut fill is een profile [niet voor SE gebruikers]

De andere gereedschappen vind ik handiger.  Hoewel de fundering een balk is, is het modelleren met het balkgereedschap niet zo handig.  De instellingen zijn zodanig dat de balken meteen onder de volgende vloer komen te staan.  In het geval van een balk - die met een profiel gemaakt is – is in de plattegrond de profilering niet zichtbaar [in wanden is dit niet het geval, daar zie je wel de profilering in aanzicht].  Dit hoeft echter geen probleem te zijn,  vooral in het geval van een fundering.  Als architect teken je het funderingsplan immers niet.

Algemene modelleertips:

  1. Hou je doel voor ogen: welk niveau van detail wil je en wat is afgesproken?
  2. Wees creatief in het inzetten van je modelleergereedschap
  3. Let op in welke laag de fundering wordt geplaatst.
  4. Vergeet niet van de fundering een favorite te maken.
  5. Maak indien nodig groepen [vooral in geval van “elementen stapelen”].
  6. Kies bij voorkeur voor composites in plaats van fills / building materials.

 

CONCLUSIES

Dit zijn mijn eigen keuzes:

 




ACHTERGRONDINFORMATIE

Video's over het modelleren van de fundering:

*** 

Stefan Boeykens: specifiek en in het Nederlands [21 min]
ArchiCAD Basis 06 Fundering

*** 

ADLAAC [Australia] kort maar krachtig, hiermee leer je terloops veel over offset [autocad style]
[6,5 min rond 3,4 min wordt de fundering behandeld]
ArchiCAD Tip:  How to use OFFSET

Video’s over complexe profielen [niet voor AC SE]:

*** 

Shoegnome:  goede tips over profielen [7 min]
ArchiCAD Tip#3: Complex Profile creation techniques

Geschreven stukken over profielen:

In ArchiCAD 10 maar de informatie is nog steeds van toepassing
http://www.aecbytes.com/tipsandtricks/2006/issue12-archicad.html

ArchiCAD Tutorial | Creative Uses of ArchiCAD's Complex Profiles [geschreven tekst van de video tutorial]
http://www.bobrow.com/archicad-tutorials/archicad-tutorial-creative-uses-complex-profiles/




DOWNLOAD

De Fundering

12.12.2013


Index   |   Naar boven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten