Wandverbindingen 2

2014.03.03

Hoe lossen we de situatie op waar meer dan twee wanden bij elkaar komen?

Hoe werkt het?

De belangrijkste factoren in dit geval zijn:

  • reference line
  • vorm van de ontmoeting
  • cut fill van de composite
  • priority [skin of wall]
  • aantal wanden

 

Sleutelbegrippen:

  • Walls & Beams Reference lines
[Design → Wall extras → Reference line]
  • View reference line
[View → On-screen view options → wall & beams reference line]

 

Voorwaarden:

  • versies AC14 t/m AC17 en SE2011

De voorbeelden in deze tip werken in alle versies.  In ArchiCad 17 is de prioriteit in de building materials bepaald en zijn er daardoor extra mogelijkheden om de verbindingen te verfijnen.


STAP VOOR STAP

De vorm van de intersectie is maatgevend voor wat ermee gebeurt, vandaar dat ik dit onderwerp per type intersectie zal behandelen.

X - "verbinding"

4 wanden komen bij elkaar:

enkellaagse wanden

zorg ervoor dat:
  • de reference line op de juiste plek staat.  De juiste plek is in dit geval niet noodzakelijkerwijs de gewenste plek voor het ontwerp, dat wil zeggen de as waar de wand vast moet staan indien hij van dikte verandert [1].
    of
  • de juiste prioriteiten worden gebruikt zoals in de vorige tip is uitgelegd.
figuur A figuur B

[1] Dit zijn situaties die altijd extra aandacht verdienen.

Wat helpt is het kijken naar hoe de wanden aan elkaar worden verbonden, welke twee wanden komen bij elkaar.  Dat doe je door de wanden te selecteren. Zie figuur B.

Bij afbeelding 1 raakt de kop van wand C wanden A [frontaal] en D [zijdelings] .  Echter in afbeeldingen 2 en 3 raakt elke kant van wand C één wand van de kruising.

Alfbeelding 4 is bedoeld om het verschil te zien tussen een situatie met enkellaagse wanden en één met wanden met meerdere lagen.

meerlaagse wanden

  • welke wanden worden met elkaar verbonden
  • de prioriteiten van de skins of building materials
  • de fills
  • de reference line

Aan de hand van een voorbeeld die op internet te vinden is kunnen we het belang van de reference line en van de prioriteiten begrijpen.

In de volgende afbeelding kunnen we zien waarom afbeeldingen 1 en 2 OK zijn en 3 en 4 niet.  In het geval van afbeelding 3 worden wand A [vertikaal] en D aan elkaar verbonden en de andere wanden sluiten ook op wand D.

In het geval van afbeelding 4 waar 3 wanden een kruising vormen komen de horizontale wanden op dezelfde plek aan.  De extra lijn verschijnt niet als de wanden niet in het verlengde van elkaar staan.  Want in feite worden ze 2 T-verbindingen.  Zie de figuur hiernaast.

Als we de situatie in afbeelding 4 veranderen in een kruising van 4 wanden - wand A is in tweeën gesplitst - dan zien we dat de extra lijn die we hadden is veranderd in een stukje “skin”. Hier kunnen we naar een situatie toewerken waar het probleem valt op te lossen met de prioriteiten zoals in afbeelding 2.

Afbeeldingen 3 en 4 zijn een poging om dit op te lossen door de reference line een andere plaats te geven.

In de volgende afbeelding zien we de reference lines en hoe de wanden zich met elkaar verbinden.

Stel dat je dezelfde wand met twee afwerkingen hebt. Soms is het een kwestie van de prioriteiten bijstellen.  In AC17 is het makkelijker omdat er is veel meer reikwijdte is.  

 

T - verbinding

Bij wanden die bestaan uit een laag gaat het meestal goed.  Dit is al in de vorige tip behandeld.

Bij wanden die bestaan uit meerdere lagen moet je rekening houden met:

  • de reference lines van alle wanden
  • de skin priority of de building material priority

Een situatie die veel kan voorkomen is het aansluiten van een binnenwand op een hoek van een gevel.  Dit is vaak makkelijk op te lossen met het verplaatsen van de reference lines

Sommige ervaren gebruikers adviseren om de referente lijnen van gevels op de binnenkant van de wand te plaatsen.  Het voordeel is dat je op die manier deze aansluitingen kunt oplossen.  Het nadeel is dat als de gevel dikker zou worden deze naar buiten “groeit” waardoor het gebouw ongewenst groter kan worden.

Soms is de situatie complexer: wanneer verschillende soort gevels bij elkaar komen.  Ik heb voor deze voorbeelden een bekend oefenhuis gebruikt.  De oplossing is afhankelijk van wat men wil bereiken.  

  • De reference line verplaasten in deze situatie helpt niet [zie afbeelding 1 en 5].
  • Een duplicaat van de fill is de oplossing in afbeelding 3
  • In afbeelding 2 wordt de prioriteit van een van de skins verhoogd [niet een super elegante oplossing maar het werkt.] 
  • In afbeeldingen 4 is het schoonheidsfoutje op de beplating weggepoetst door de prioriteit van een van de wanden aan te passen. 
  • In afbeelding 6 is een extra composite gemaakt aangezien het gewenst was om een ander binnenblad te hebben.  
  • Indien de wens is het frame te laten doorlopen is afbeelding 7 de juiste keuze.

De twee gevelhoeken zijn simpel op te lossen door de juiste prioriteiten aan de skins of building materials te geven.  Als er een wand tussen wordt geplaatst dan zien we dat er ongewenste lijnen gaan verschijnen.  In afbeelding 2 zie je wat er gebeurt, als we de reference lines verplaatsen om de wanden aan elkaar te verbinden, de bovenste hoek is niet opgelost. Het is meteen duidelijk wat hier gebeurt:  de gevels zijn niet diegene die in eerste instantie worden verbonden maar de gevel en de tussenwand.  In afbeelding 3 is de prioriteit van een van de skins van een wand aangepast.  Door deze verandering is het probleem meteen opgelost en de plek van de reference lines is dan minder belangrijk [zie afbeelding 4].

Multiple verbinding

Op internet is er een artikel die een mogelijke oplossing geeft voor situaties waarin meerdere wanden bij elkaar komen door het gebruik van een polygonal wall. Het werkt goed in enkellaagse wanden,omdat met de polygonal wall alle reference lines goed kunnen worden geraakt. Zie link in achtergrondinformatie.

 

CONCLUSIES

Stel jezelf bij het zoeken naar een oplossing de volgende vragen:

Wat is het doel van het model?  Is de lijn zo storend? Misschien is het niet eens goed zichtbaar.

Hoe vaak komt de situatie voor?  Indien de situatie vaak voorkomt dan loont het zoeken naar een echte oplossing.

Is de situatie overzichtelijk?  Bij het manipuleren van de wanden kunnen andere verbindingen in gevaar komen.

De oplossing zit vaak in een combinatie van reference line en prioriteit.  Als het te veel werk wordt dan is het beter een patch te gebruiken.  Laten we niet roomser dan de paus zijn!




ACHTERGRONDINFORMATIE

algemeen

zie Achtergrondinformatie van TT 011: Wandverbindingen 1

bijzondere oplossingen

*** 

Gideon:  Creative use of polygonal wall
[De moeite waard om te lezen.]




DOWNLOAD

Wandverbindingen 2

03.03.2014


Index   |   Naar boven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten