IFC Properties

2016.05.16

Stel je wordt gevraagd om een aantal IFC-properties met je model te exporteren, zoals hieronder.  Wat moet je eigenlijk doen?

Hoe werkt het?

De properties moeten  in Tags and Categories zichtbaar zijn om makkelijk iets ermee te doen.  Per versie zijn er kleine variaties :

  1. In versie 16 moeten de gegevens twee keer ingevuld worden.
  2. In versie 18 zijn de gegevens gekoppeld, maar zijn deze wel de “juiste” properties en property sets in je template?
  3. In versie 19 is het soms een kwestie van schuiven.

Sleutelbegrippen:

  • IFC is- onder andere - het uitwisselingsformaat vergelijkbaar met DXF in Autocad.
  • IFC Scheme Settings
  • Manage IFC Properties

Voorwaarden:

  • Per versie verschillend.




STAP VOOR STAP

Het is werk dat soms gevraagd wordt, je kunt het langzamerhand opbouwen en aan je template toevoegen.  Opdrachtgevers zullen dit vaker gaan eisen en naarmate ArchiCAD zich ontwikkelt is dit gelukkig beter geregeld.

De RGD BIM Norm vroeg al in 2012 om een aantal IFC properties aan de objecten toe te kennen, hieronder zie je er een deel van:

Deze zijn ook al in de BIM Basis Informatieleveringsspecificatie [hierover meer in de Achtergrondinformatie] overgenomen, en per project zal dit gespecificeerd moeten worden. Het is zeer afhankelijk van wat uiteindeljk met het model gedaan wordt, d.w.z. onder meer welke berekeningen en analyses aan de hand van de gegevens worden gemaakt.

Je ziet bijvoorbeeld dat in beide specificaties, FireRating van de Pset_###Common wordt gevraagd.

We gaan alleen één voorbeeld van deze IFC property voor de Window Tool behandelen [per versie].

ArchiCAD versie 15/16

  1. Je selecteert de raam en in het scherm 2D symbool + doorsnede voeg je de brandwering toe.

    Deze is gekoppeld aan de Brandwering onder de Parameters stuklijsten.
  2. Deze gegevens zijn echter niet gekoppeld aan de bijbehorende IFC property.  Dat kun je zien onder Tags and Categories:
  3. Onder Tags and Categories komt weliswaar een FireResistanceRating (Pset_Firerating) voor, maar we zoeken FireRating (Pset_WindowCommon).  Om de juiste property te vinden druk je op “Manage IFC Properties…” en onder Pset_WindowCommon vind je de juiste FireRating.  Vink hem aan en hij zal aan je raam worden toegevoegd.
  4. Je vult hem handmatig in.  Let op: als je de brandweringswaarde verandert moet je hem ook in de bijbehorende property aanpasen.
  5. Deze setting is objectafhankelijk.  Maak hiervan een favorite, want dan kun je hem op andere ramen toepassen.

 

ArchiCAD versie 18

Hier beginnen de verbeteringen.  Je kunt nu voor alle ramen in een keer deze IFC property aan de lijst toevoegen én je kunt de parameter van de Parameters stuklijsten aan de IFC property koppelen.

  1. De eerste stap is hetzelfde als bij versie 16 maar dan met de schermen van 18.
  2. De “juiste” property zie je al in de lijst staan.  Als je bovendien andere properties aanvinkt  gelden deze voor alle ramen die je zult plaatsen of al hebt geplaatst.
  3. Bij File > File Special > IFC 2x3 > IFC Scheme Setup… kun je de koppeling met de Brandwering maken.
  4. Je voegt een nieuwe rule toe.
  5. Bij “Add Parameters…” druk je op “Add Object Parameters…” en in het volgende scherm zoek je -in deze geval- gs_list_firerating van het object R1 18, net als je dit voor een schedule zou doen.
  6. Als je die toevoegt krijg je het volgende scherm:
  7. In ArchiCAD 18 werkt dit onderdeel net anders dan bij de schedules.  In een schedule kun je één parameter uit een willekeurig raam halen en geldt dit voor alle ramen die dezelfde variabele gebruiken [in dit geval gs_list_firerating].  In de IFC scheme setup zul je per raam deze parameter moeten tevoegen.
     
    LET OP:  Mapping Rules in Order of Priority: de volgorde van de rules is belangrijk!
    Als je in de lijst <Brandwering [R1 18]> laat staan op de plek waar je hem hebt toegevoegd (onder <Fire Rating>), zal de koppeling niet werken.  Je eigen rules moeten boven de standaard ArchiCAD rule staan.


    Bij de Tags en Categories van mijn ramen is de koppeling Brandwering gereed.  Indien ik iets wijzig in de Parameter stuklijsten wijzigt de IFC-property mee.  Zoals het hoort!

ArchiCAD versie 19

In deze volgende versie is dit nog beter geworden want de koppeling is al gemaakt. De oorsprokelijke [IFC-property] settings in Tags and Categories van de ramen zie je hieronder:

De koppeling is echter met FireResistanceRating gemaakt, niet met onze “juiste” IFC property.  Dus even in de IFC Scheme settings kijken wat aangepast moet worden.  Als we bij FireResistanceRating kijken zien we de bekende gs_list_firerating staan. 

Deze variabele staat ook bij de Fire Rating van Pset_WindowCommon maar niet in de juiste volgorde, dat was alles.

Deze handelingen in versie 18 en 19 wordt IFC mapping genoemd en kan zeer nuttig zijn.  Op internet vind je een aantal stukken die hierover gaan, de links vind je in de Achtergrondinformatie.

 

CONCLUSIES

Soms zijn zaken [nog] simpeler dan vantevoren gedacht!  

Vooral in versie 19 zitten we al een heel eind in de goede richting.  Hier zien we het belang van een goede template.  Tenzij je project ook nog andere gegevens nodig heeft, hoef je deze handelingen niet per keer doen.  Je kunt deze settings ook exporteren naar andere projecten.

Men zegt dat goed gereedschap het halve werk is. Je gereedschap moet echter wel juist zijn afgesteld!

IFC mapping kan ons op verschillende manieren helpen.  Met de juiste mappings kun je niet alleen het model beter exporteren maar je kunt ook veel in je werk automatiseren, denk aan de labels in details en in fragmenten en zoals bij het toekenen van de brandwering aan de ramen.

Dit is overigens maar het topje van de ijsberg!

 




ACHTERGRONDINFORMATIE

IFC eisen aan modelen:

Tips & Trucs

Kubus:

  • TT097: Een IFC mapping-tabel bewerken
  • Kubus: BIM-06: IFC basics

Blogs

Nathan Hildebrandt van Skewed

Rob Jackson van Bond Bryan Architects:

Deze bijdrage gaat over het belang van IFC.  Voor ons is deel 2 het belangrijkste.  Hij laat zien dat je veel informatie uit het model kunt halen.  Je kunt beschrijvingen van objecten maken aan de hand van informatie die het GDL object bevat.

Videos:

Grafisoft



DOWNLOAD

IFC properties 16.05.2016

Index   |   Naar boven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten