Masters dupliceren

2014.09.09

Stel je wilt een master dupliceren want de meerderheid van de settings - behalve het formaat - is al goed.  Soms lukt het niet of denk je dat het niet kan.  Hoe dupliceer je masters [en ook: views, view maps, layouts, o.a.]?

navigator-organiser

Hoe werkt het?

De drie manieren die je kunt gebruiken zijn:

  1. via de Navigator met de Ctrl-toets
  2. via de Organizer [toch wel]
  3. vanuit een ander project

Dit is niets nieuws onder de zon maar goed om te herinneren!  De eerste methode is niet gedocumenteerd in de handleiding maar wel is hij via de fora bekend.  Een simpele tip maar zeer effectief.  Waarschijnlijk voor veel gebruikers al bekend.


Sleutelbegrippen:

  • Navigator
  • Organizer
  • Drawing Manager

Voorwaarden:

  1. van AC SE2011 t/m AC 18
  2. niet voor AC 14 en AC SE2011
  3. niet voor AC 14 en AC SE2011

navigator

 


STAP VOOR STAP


Via de Navigator met de Ctrl/Option-toets

Net als bij het dupliceren van elementen in je project [weet je het nog?]: je selecteert het element, en tijdens het slepen druk je op de Ctrl/Option-toets; dan zie je het “+” teken verschijnen.

Dit doe je ook in de Navigator:  je sleept de master/view/map met de Ctrl/Option-toets ingedrukt.  Heel simpel.  Je hoeft niet eens naar de Organizer te gaan!

navigator-ctrl

Via de Organizer

Vanaf AC 15 is het dupliceren via de Organizer mogelijk.  Soms is het handiger om hiermee te werken.  Het is me gebeurd dat het lijkt dat het niet gaat werken - “Copy item>>>” wordt niet actief.  Het enige waar je op moet letten is dat aan de rechterzijde de Masters map geselecteerd is - dan zie je “Copy item>>>” actief worden.

  

Ik heb weleens een master gemaakt, alles (margins, grid setup, view van de stempel, enz.) zoals ik hem wil. Ik heb alleen een ander formaat nodig.  Ik wil niet steeds opnieuw vanaf niets beginnen want dat resulteert in een default op A1 en margins van 15mm rondom.  Het beste is een duplicaat te maken.

Als je het formaat gaat aanpassen moet je op de “origin” van de master layout zelf letten.  Ik wijzig hem vóór de aanpassing naar rechtsonder, de kant van de stempel, pas het formaat aan en zet de “origin” terug.  Dan komt de stempel meteen op de juiste plaats. Doe je dit niet, dan valt de stempel buiten het kader.

Vanaf ander project

In de loop der jaren heb je al voor andere projecten de juiste Masters ontwikkeld die je wilt toevoegen.  De werkwijze kun je in detail op deze site vinden: ArchiCAD Tip – Transfer master layouts.  [Je vindt een uittreksel daarvan in de pdf van deze tip.]

Ik heb een paar kanttekeningen:

  1. Je importeert ook lagen en pensets mee - diegene die in je huidige project niet reeds aanwezig zijn.
  2. Als er Views in de Master aanwezig zijn dan zullen ze in het huidige document naar het andere project verwijzen.  Je kunt ze makkelijk aanpassen via de Drawing Manager, d.w.z. deze Views (zelfs meerdere gelijke verwijzingen tegelijk) laten verwijzen naar de juiste View in het huidige project. [ zie TT 001 - 2013 03 ]

drawing manager

 




ACHTERGRONDINFORMATIE

algemeen

  • Grafisoft:      ArchiCAD Reference Guide:
    • Ctrl/Option - toets in dit verband is niet gedocumenteerd

 

over de methodes

Dedicated Cad:

***

ArchiCAD Tip – Transfer master layouts

  • goede uitleg
  • met een oude versie [maar nog steeds geldig voor de huidige versie]

 



DOWNLOAD

Masters dupliceren

09.09.2014


Index   |   Naar boven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten